miercuri, 29 septembrie 2010

Sequoia giganteum - Arborele Mamut

                    Monument al Naturii
        Denumirea stiintifica a arborilor este Sequoiadendron giganteum.Sunt cei mai masivi arbori de pe pamant. Fac parte din familia coniferelor : (bald-cypress) Taxodiaceae.
              Au fost descoperiti in anul 1854, in muntii Sierra Nevada din California. Aici este singurul loc unde ei cresc intr-un habitat natural. Datorita frumusetii lor impunatoare au fost raspanditi in multe locuri de pe pamânt. Sequoia gigantea poate intrece de unul singur in volum o intreaga padurice. Exemplarele varstnice de Sequoia pot atinge 135 m inaltime, iar la baza trunchiul are o circumferinta de 50 m, aceasta insemnand ca abia poate fi cuprins de 30 de oameni cu bratele intinse, iar pe platforma unui ciot de Sequoia pot stationa 16 limuzine. Radacinile sale sunt groase de 2-3 m si lungi de 50-60 m.
             Acesti copaci sunt numiti si arbori-mamut deoarece ramurile lor sunt incovoiate si amintesc de coltii unui mamut, un stramos al elefantului de astazi. Varsta acestor copaci, depaseste de multe ori 2000 de ani. 
             Mereu verzi, sunt fosile vii, contemporane cu dinozaurii. Sunt cele mai mari forme de viata de pe Terra.


                                                        
                   
                                               Vârsta: Poate ajunge la peste 3000 de ani



                              












                                                              







marți, 28 septembrie 2010

Cancerul ar putea fi vindecat cu nanomagneti

             O echipa de cercetatori italieni de la Universitatea Cagliari studiaza o metoda de a ucide celulele tumorale cu ajutorul nanomagnetilor, dupa un principiu inspirat de cuptorul cu microunde.
                 La Universitatea Cagliari, echipa de chimisti condusa de Anna Musinu studiaza cateva aplicatii ale nanoparticulelor in biomedicina, un domeniu promitator desi cercetarile se afla de-abia la inceput. Daca una dintre ele ar fi utilizarea particulelor magnetice pentru vehicularea medicamentelor direct in celulele bolnave, cea de-a doua consta in a le ghida direct in tumore, "constrangandu-le" apoi sa oscileze sub controlul unui camp magnetic variabil, pentru a incalzi celulele bolnave la fel cum face un cuptor cu microunde cu moleculele de apa continute in alimente. Asta deoarece, cred oamenii de stiinta, celulele conceroase pot fi distruse daca sunt "coapte" la o temperatura de 42,5 grade centigrade timp de aproximativ o jumatate de ora. Pentru a ajunge in locul dorit, particulele trebuie insa sa fie inglobate in lipozomi, microsfere formate din straturi lipidice duble (motiv pentru care sunt numite "magneto-lipozomi"), capabile sa treaca bariera celulelor. In plus ele trebuie sa aiba un diametru de circa 20 nanometri intrucat dimensiuni mai mari ar putea obstructiona vasele sanguine, in vreme ce particule de dimensiuni mai mici ar fi mancate de celulele macrofage ale organismului, cele insarcinate cu eliminarea corpurilor straine. 
             In clipa de fata, echipa de cercetare condusa de Musinu se ocupa tocmai cu sinteza particulelor si studiul proprietatilor structurale si magnetice ale acestora, construite din oxid de fier sau ferita de cobalt. Cele din cobalt sunt mai usor manevrabile, pentru ca proprietatile lor magnetice depind foarte mult de directia de-a lungul careia este aplicat campul (proprietate cunoscuta sub numele de anisotropie magnetica). Spre deosebire de celelalte, ele sunt toxice, motiv pentru care trebuie imbracate in siliciu. Cercetatorii incearca sa gaseasca si o solutie de a elimina magnetii dupa ce acestia si-au dus sarcina la bun sfarsit: daca sunt din oxid de fier, explica ei, pot fi mancati de celulele macrofage; daca sunt din ferita de cobalt trebuie eliminate din organism. Ca atare, urmatorul pas al cercetatorilor italieni este un studiu multidisciplinar, realizat in colaborarea cu departamentele de Farmacie si Medicina ale Universitatii Cagliari, pentru evaluarea toxicitatii si trecerea la experimentarea in vitro si in vivo pe cobai.
                          

miercuri, 22 septembrie 2010

Fenomen rar la Galaţi: Dunărea "a dat în clocot"

      
           Dunărea a făcut spectacol astazi la Galaţi. Câteva ore, părea că apele fluviului au dat în clocot şi o ceaţa densă s-a întins între maluri. Deşi are o frumuseţe ireală, fenomenul beneficiază şi de o explicaţie cât se poate de ştiinţifică.Temperaturile foarte scăzute din judeţul Galaţi au generat azi fenomenul de ''fierbere'' a apelor Dunării. Specialiştii spun că acest fenomen se întâlneşte odată la câţiva ani. El apare în momentul în care temperatura aerului a scăzut brusc, iar temperatura apei rămâne crescută, fapt care generează cantităţi mari de aburi.

Şpagă pentru şeful parchetului: 40 de farfurii cu mâncare

          
        Whisky, favoruri pentru naşi şi fotbalişti, 40 de porţii de mâncare, iată pentru ce făceau intervenţii unii procurori din Galaţi. Printre cei care primeau se numără şi fostul prim-procuror al judeţului, Dinu Gîlcă.Dinu Gîlcă,  fostul şef al Parchetului Curţii de Apel (PCA) Galaţi, şi Ion Ciafalon, şeful DIICOT Galaţi, sunt anchetaţi de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă.  Ancheta DNA Galaţi scoate la lumină tranzacţiile meschine din justiţia gălăţeană: sticle de whisky primite cadou, intervenţii pe lângă şefii altor instituţii publice pentru rezolvarea problemelor rudelor sau chiar pe lângă fostul antrenor al echipei Oţelul Galaţi, Petre Grigoraş, pentru favorizarea unor jucători.Procurorii DNA Galaţi au beneficiat şi de lejeritatea cu care cei implicaţi în dosar discutau prin telefon despre rezolvarea ilegală a diverse probleme. Explicaţia pare a fi una simplă: „gaşca de la Galaţi" nu a fost deranjată de nimeni până în prezent. Una dintre faptele pentru care Dinu Gîlcă este încă anchetat de procurorii anticorupţie se referă la un trafic de influenţă făcut pe lângă şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Vasile Bîc. Motivul: Gîlcă avea un fin cu probleme penale în Timişoara şi spera ca Bîc să rezolve favorabil dosarul. Convorbirile celor doi au fost însă interceptate de DNA, transcrierile fiind ataşate în dosarul în care procurorul-şef a fost trimis în judecată. Fostul şef al PCA Galaţi este acuzat şi pentru că ar fi ajutat o grefieră să treacă examenul de bacalaureat şi pe fiul  unui prieten să se angajeze şofer pe ambulanţă. Gîlcă mai este acuzat de procurorii anticorupţie că a acceptat să primească circa 40 de porţii de mâncare de la Vasile Bogdan, proprietarul Hotelului Unirea din Focşani, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină în condiţii avantajoase un teren situat pe centura Focşaniului. Potrivit DNA, mâncarea primită i-a fost necesară lui Dinu Gîlcă la petrecerea dată la inaugurarea cabinetului notarial deschis de fiica sa, Andreea Gîlcă. Fostul prim-procuror neagă acuzaţiile, iar omul de afaceri Vasile Bogdan a declarat în presa locală că Dinu Gîlcă ar fi plătit toată consumaţia.

Un motociclist s-a filmat circulând cu 297 de km/oră

          
         Un motociclist şi-a propus să ajungă la viteza de 300 de km/h pe Autostrada Transilvania. Mai mult,  şoferul a vrut să îşi înregistreze performanţa. A pornit camera de filmat înainte de a pleca la drum. A continuat să filmeze pe măsură ce accelera. La minutul 1.08 a atins şi viteza maximă de 297 de km/oră. Tânărul mergea pe sensul Gilău - Turda.

Românii au cel mai mic IQ: Suntem pe ultimul loc din Europa la capitolul inteligenţă

               Românii se pricep la orice, dar totuşi nu ştiu mai nimic. Tot mai multe studii internaţionale scot la iveală faptul că cetăţenii români nu au cunoştinţe prea vaste în unele domenii. Mai nou, românii stau prost şi la capitolul inteligenţă. Un studiu efectuat recent în mai multe ţări îi plasează pe români pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de oameni cu performanţe ridicate la testele de inteligenţă. Rezultatele comparative au fost prezentate de conf. univ. dr. Anca Dobrean în cadrul unui simpozion în Viena, după cum anunţă şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie UBB, Cluj, Daniel David.
             "Capacităţile intelectuale, inclusiv inteligenţa, reprezintă un rezultat al interacţiunii unor factori genetici cu cei de mediu. Deoarece se presupune că factorii genetici sunt relativ egal distribuiţi în populaţia globului, diferenţele în inteligenţă se pot datora mai ales factorilor de mediu, care, în interacţiune cu cei genetici, pot potenţa sau inhiba expresia şi dezvoltarea acestora", adaugă profesorul. Acesta nu precizează, însă, care este coeficientul mediu de inteligenţă al românilor şi nici ordinea actuală a ţărilor din clasament".  
                               99% dintre români sunt analfabeţi ştiinţific
              Un alt studiu internaţional, ale cărui rezultate au fost publicate în urmă cu circa două luni, a încercat să scoată la iveală cât de multe cunoaşte poporul român despre lumea în care trăim şi care este ponderea între ştiinţific şi religios. Rezultatele vorbesc de la sine. Aproape jumătate dintre români (42%) cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, în timp ce 7 procente nu au ştiut ce să spună sau nu au vrut să răspundă. Acelaşi studiu a relevat faptul că o treime din populaţia ţării noastre crede că laptele radioactiv devine bun pentru consum prin fierberea sa. Totodată, 32% dintre români sunt absolut convinşi că există oameni posedaţi de diavol. Pe scurt, studiul scoate la iveală faptul că doar 1% dintre români au cunoştinţe serioase în domeniul ştiinţei. Un procent, faţă de 17%, în Franţa sau Germania.
               Sondajul respectiv face parte din proiectul intitulat "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării" (STISOC) şi a fost efectuat la nivel naţional, pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani.

Afacerist din Iaşi, găsit mort în propria maşină: A fost împuşcat în cap

           Un om de afaceri ieşean a fost găsit mort în propia masina, împuşcat în cap cu o armă de vânătoare, la doi paşi de oraşul Galaţi. Victima avea puşca între genunchi şi, la prima vedere, pare o sinucidere, numai că afaceristul nu a lăsat niciun bilet de adio. Din acest motiv şi pentru că omul de afaceri avea probleme financiare serioase, poliţiştii nu exclud varianta unei crime.  
          Scaunul şoferului este lăsat la maximum pe spate şi în jur e numai sânge. Bărbatul este complet desfigurat. Glonţul i-a intrat prin bărbie şi a ieşit prin plafonul maşinii. A fost tras de la mică distanţă. Arma de vânătoare era chiar între genunchii omului. A fost găsit puţin după ora 8.00, de un căruţaş care trecea pe acolo. Omul a sunat imediat la 112. Maşina era parcată într-un refugiu, la doi paşi de o troiţă. Era închisă pe dinăuntru dar avea geamul deschis pe partea şoferului. Şi farurile aprinse.În portofel, în buzunarul pantalonilor, poliţiştii i-au găsit buletinul, cardurile şi o bancnotă de 10 lei. Pe bancheta din spate, o sticlă de alcool goală. Bărbatul a fost identificat imediat. Radu Bogdan Pavlov avea 44 de ani şi era patronul unei firme de centrale termice din Iaşi. Ieri, bărbatul sărbătorise ziua mamei lui.
           De atunci, nimeni nu a mai auzit ceva despre el. Radu Bogdan Pavlov nu părea să ducă lipsă de nimic. Avea o vilă în cea mai scumpă zonă rezidenţială din Iaşi. Era şi preşedintele clubului de offroad din judeţ, pilot de curse şi filantrop. În urmă cu un an, echipa noastră l-a filmat într-o acţiune caritabilă. Împărţea alimente şi daruri de Crăciun locuitorilor unui sat izolat.
            Vineri, bărbatul urma să participe la un alt concurs de offroad, pe care îl pregătea de ceva vreme. Deocamdată, anchetatorii nu exclud nicio variantă: sinucidere, accident sau crimă.