marți, 28 septembrie 2010

Cancerul ar putea fi vindecat cu nanomagneti

             O echipa de cercetatori italieni de la Universitatea Cagliari studiaza o metoda de a ucide celulele tumorale cu ajutorul nanomagnetilor, dupa un principiu inspirat de cuptorul cu microunde.
                 La Universitatea Cagliari, echipa de chimisti condusa de Anna Musinu studiaza cateva aplicatii ale nanoparticulelor in biomedicina, un domeniu promitator desi cercetarile se afla de-abia la inceput. Daca una dintre ele ar fi utilizarea particulelor magnetice pentru vehicularea medicamentelor direct in celulele bolnave, cea de-a doua consta in a le ghida direct in tumore, "constrangandu-le" apoi sa oscileze sub controlul unui camp magnetic variabil, pentru a incalzi celulele bolnave la fel cum face un cuptor cu microunde cu moleculele de apa continute in alimente. Asta deoarece, cred oamenii de stiinta, celulele conceroase pot fi distruse daca sunt "coapte" la o temperatura de 42,5 grade centigrade timp de aproximativ o jumatate de ora. Pentru a ajunge in locul dorit, particulele trebuie insa sa fie inglobate in lipozomi, microsfere formate din straturi lipidice duble (motiv pentru care sunt numite "magneto-lipozomi"), capabile sa treaca bariera celulelor. In plus ele trebuie sa aiba un diametru de circa 20 nanometri intrucat dimensiuni mai mari ar putea obstructiona vasele sanguine, in vreme ce particule de dimensiuni mai mici ar fi mancate de celulele macrofage ale organismului, cele insarcinate cu eliminarea corpurilor straine. 
             In clipa de fata, echipa de cercetare condusa de Musinu se ocupa tocmai cu sinteza particulelor si studiul proprietatilor structurale si magnetice ale acestora, construite din oxid de fier sau ferita de cobalt. Cele din cobalt sunt mai usor manevrabile, pentru ca proprietatile lor magnetice depind foarte mult de directia de-a lungul careia este aplicat campul (proprietate cunoscuta sub numele de anisotropie magnetica). Spre deosebire de celelalte, ele sunt toxice, motiv pentru care trebuie imbracate in siliciu. Cercetatorii incearca sa gaseasca si o solutie de a elimina magnetii dupa ce acestia si-au dus sarcina la bun sfarsit: daca sunt din oxid de fier, explica ei, pot fi mancati de celulele macrofage; daca sunt din ferita de cobalt trebuie eliminate din organism. Ca atare, urmatorul pas al cercetatorilor italieni este un studiu multidisciplinar, realizat in colaborarea cu departamentele de Farmacie si Medicina ale Universitatii Cagliari, pentru evaluarea toxicitatii si trecerea la experimentarea in vitro si in vivo pe cobai.
                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu