Românii se pricep la orice, dar totuşi nu ştiu mai nimic. Tot mai multe studii internaţionale scot la iveală faptul că cetăţenii români nu au cunoştinţe prea vaste în unele domenii. Mai nou, românii stau prost şi la capitolul inteligenţă. Un studiu efectuat recent în mai multe ţări îi plasează pe români pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de oameni cu performanţe ridicate la testele de inteligenţă. Rezultatele comparative au fost prezentate de conf. univ. dr. Anca Dobrean în cadrul unui simpozion în Viena, după cum anunţă şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie UBB, Cluj, Daniel David.
"Capacităţile intelectuale, inclusiv inteligenţa, reprezintă un rezultat al interacţiunii unor factori genetici cu cei de mediu. Deoarece se presupune că factorii genetici sunt relativ egal distribuiţi în populaţia globului, diferenţele în inteligenţă se pot datora mai ales factorilor de mediu, care, în interacţiune cu cei genetici, pot potenţa sau inhiba expresia şi dezvoltarea acestora", adaugă profesorul. Acesta nu precizează, însă, care este coeficientul mediu de inteligenţă al românilor şi nici ordinea actuală a ţărilor din clasament".
99% dintre români sunt analfabeţi ştiinţific
Un alt studiu internaţional, ale cărui rezultate au fost publicate în urmă cu circa două luni, a încercat să scoată la iveală cât de multe cunoaşte poporul român despre lumea în care trăim şi care este ponderea între ştiinţific şi religios. Rezultatele vorbesc de la sine. Aproape jumătate dintre români (42%) cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, în timp ce 7 procente nu au ştiut ce să spună sau nu au vrut să răspundă. Acelaşi studiu a relevat faptul că o treime din populaţia ţării noastre crede că laptele radioactiv devine bun pentru consum prin fierberea sa. Totodată, 32% dintre români sunt absolut convinşi că există oameni posedaţi de diavol. Pe scurt, studiul scoate la iveală faptul că doar 1% dintre români au cunoştinţe serioase în domeniul ştiinţei. Un procent, faţă de 17%, în Franţa sau Germania.
Sondajul respectiv face parte din proiectul intitulat "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării" (STISOC) şi a fost efectuat la nivel naţional, pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu